8 beste tips voor een goed website

Zo makkelijk is het niet om een goede website te bouwen. Een goede website heeft veel voordelen. Je wordt onder andere makkelijk gevonden door (potentiële) klanten. Wat uiteindelijk werk oplevert. Daarnaast laat het zien wie je bent en wat je doet. Hoe maak je nou een goede website? Met deze 8 tips help ik je graag op weg. 

1. Een website met een doel

Voordat je begint met het bouwen van een website is het belangrijk om er achter te komen wat je primaire doel van de website is. Waarom maak ik deze website? Er zijn verschillende redenen waarom je een website zou maken, zoals;  informeren, amuseren, inspireren, verkopen en natuurlijk een tal andere reden. Je kunt je voorstellen dat een website waarbij je personen wilt informeren er totaal anders uitziet dan een website waarbij je producten wil verkopen. 

2. Een doelgroep bepalen

Focus jij je op jongeren, ouderen of op bedrijven? Dan moet je hier rekening mee houden tijdens het bouwen van je website. Vaak ga je een website maken zoals jij die mooi vindt. Enigszins ook logisch, want jij moet de website mooi vinden, toch? Helaas werkt het net even anders. Jij bent immers niet automatisch de doelgroep niet. Het is daarom belangrijk om erachter te komen wat jouw doelgroep mooi vindt. Een doelgroep heeft vaak een uitgesproken smaak die misschien niet hetzelfde is als jouw smaak. 

3. Hoe komt de website er uit te zien?

Nadat je je verdiept hebt in de doelgroep van de website ga je de website voor die doelgroep mooi en functioneel maken. Je hanteert of creëert een huisstijl. Een huisstijl is een bewust gekozen wijze van presentatie naar buiten toe. Hieronder valt bijvoorbeeld de naam, het logo, de kleuren en het lettertype. Gebruik deze huisstijl consistent op je website, maar ook op briefpapier, visitekaartjes, offertes, facturen, emails, enzovoort. Kies kleuren die bij je logo of dienst en product passen. Kies bij voorkeur maximaal drie kleuren. Één primaire kleur en twee secundaire kleuren. Zorg ervoor dat je achtergrond een kleur heeft waardoor de tekst of andere content goed leesbaar is. Wil je toch een afbeelding als achtergrond? Maak hem dan transparant en zorg ervoor dat de tekst goed leesbaar is. 

4. Maak een responsieve website

Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt. Je opent een website op je laptop. Deze ziet er op het eerste gezicht mooi uit. Een tijdje later open je de website nog eens op je telefoon en hij ziet er totaal anders uit en werkt niet lekker. Constant in en uitzoomen, de navigatie werkt niet, afbeeldingen staan half in het scherm. Kortom ontzettend irritant. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder een responsive website. Hierdoor zorg je ervoor dat je overal makkelijk gevonden kunt worden, dus ook via een telefoon.

5. Content

Dit is vaak één van de moeilijkste aspecten van het maken van een website. Het schrijven van teksten, het uitzoeken van de juiste plaatjes en video’s, dit alles noemen we de content. Dit wordt vaak onderschat, maar is wel ontzettend belangrijk voor een goede website. Verkoop je bepaalde producten? Zorg dan voor een kwalitatief goede afbeelding van het product. Zorg daarnaast voor een goede beschrijving van het product. Lever je een dienst? Vertel dan duidelijk van A tot Z hoe dat in zijn werk gaat. Laat niks aan het toeval over. Gebruik korte duidelijke zinnen met een vriendelijke en consistente toon. Merk je dat je moeite heb met het schrijven van teksten? Een professionele tekstschrijven kan je hier goed bij helpen.

Een ander belangrijk punt bij het schrijven van goede teksten is de zoekmachineoptimalisatie. Door het op een bepaalde manier schrijven van teksten wordt de vindbaarheid in bijvoorbeeld Google verhoogd. Hoe hoger je in de zoekresultaten van Google komt, hoe meer mensen op je website zullen komen. 

6. Laat zien wat je kan

Laat aan de hand van afbeeldingen, foto’s of video’s zien wie je bent en wat je kan. Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijk te omschrijven wat jij voor (potentiële) klanten kan betekenen.

7. Waarmee ga ik mijn website maken?

Er zijn talloze programma’s waarmee je een website kan maken. Zo’n programma noem je een content management systeem (CMS). Het ene CMS werkt gebruiksvriendelijker dan de andere en met het ene CMS heb je meer opties dan met de andere. Het is dan ook belangrijk om een systeem te kiezen welke voor jou goed werkt. De meest populaire CMS is WordPress, en gratis te downloaden.

8. Laat je website bouwen

Misschien is het zo dat het bouwen van een website niks voor je is. Of je hebt er simpelweg de tijd en het geduld niet voor. Het is namelijk een tijdrovend klusje en je bent misschien wel liever bezig met andere zaken. In dat geval help ik graag, of kun je een andere website bouwer inhuren en een mooie website naar wens te laten maken die aan alle eisen voldoen. Een website laten maken hoeft niet duur te zijn. 

Met de bovenstaande tips heb je een goed fundament om te beginnen met je website. Een website helpt je zeker weten om jezelf vindbaar te maken. Verdiep jezelf goed in elk van de bovenstaande punten en kom erachter dat het best leuk kan zijn om zelf een website te maken. Natuurlijk zijn er nog veel meer punten die komen kijken bij het maken van een website, maar dit zijn naar mijn mening de belangrijkste. Heb je nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem gerust contact op!